SEMLOR, SPRÅKET OCH DEN SVENSKA SYNDEN

Älskar ju Språket i P1. Vi lyssnade på ett avsnitt av detta radioprogram i höstas när vi arbetade med språkhistoria. Just nu tar jag många, långa promenader med barnvagn och ser då till att tanka mobilen med poddar och inlästa böcker. Många avsnitt av Språket i P1 har det blivit. Jag vill verkligen tipsa er om att lyssna på några avsnitt. Det är både kul och lärorikt.

Det senaste avsnittet har rubriken: Semla + tallrik + varm mjölk = hetvägg. Men varför heter det så? Där förklarar de vad ordet “hetvägg” kommer ifrån (jag antar att vi var några stycken som häromdagen stoppade ner semlan i varm mjölk). Det visar sig att “vägg” är (som så många svenska ord) inlånat från tyskan , och då i betydelsen “kil”, som något kilformat, t.ex. som kilen av gummi som ofta håller uppe dörren till sal F. Semlorna, eller något man dekorerade dem med, har tydligen varit kilformade förut. Just ordet semla lär också vara inlånat från äldre tyska och är ett ord som används för att beskriva fint, vitt mjöl. Förr i världen var det lyx när man fick använda sitt allra finaste, vitaste mjöl för att baka vetebullar och därför fick lyxprodukten semla ta sitt namn direkt från detta lyxiga mjöl.

hetvc3a4gg

Av Fredrik Tersmeden (= User:FredrikT) – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10724392

PS. För den vetgirige vill jag också rekommendera Bildningspodden som varje vecka lär sina lyssnare om alla möjliga ämnen mellan himmel och jord. I helgen har jag bl.a. lärt mig mycket om häxprocesserna och den svenska synden. DS.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s