THEODOSIUS DEN FÖRSTE

I morgon far vi iväg på lilla OS och tävlar lite. Detta med OS, olympiska spel, är ju en tradition som sträcker sig tillbaka till det antika Grekland, som många av er vet.

Vad inte lika många vet är att de första olympiska spelen ägde rum år 776 före Kristus och sedan rullade stadigt, vart fjärde år, i ungefär tusen år. Vad hände sedan? Jo: Theodosius I (den förste) hände. Han var den siste romerska kejsaren som ensam regerade över hela det stora romerska riket innan det föll sönder. Han styrde skutan mellan 379-395 (då han dog).

Theodosius var en religiös, kristen man som en gång för alla ville göra upp med de gamla grekiska och romerska gudarna, och han hade som mål att bekämpa denna hedendom, som han kallade den. Han införde kristendom som officiell statsreligion i hela Romarriket. Han blev också sugen på att förstöra och utplåna saker som påminde om de falska gudarnas gamla inflytande och började ägna sig åt ikonoklasm – alltså att förstöra religiösa bilder, symboler och momument etc. I samma veva förbjöd Theodosius den förste också de olympiska spelen eftersom han tyckte att de var en hednisk festival som inte skulle uppmuntras.

Dumheter, detta att förstöra och censurera och riva ner! Låt oss nu tänka att när vi i morgon tjongar iväg volleybollen, drar i dragkampsrepen, lägger ett inlägg på FIFA, knepar, knåpar, springer, smashar, tänker, klurar, räknar och ropar så gör vi detta, inte bara för att det är roligt, utan också för att skicka en gliring till den gamla Theodosius i sin grav: “Ha! Kolla här! Vi fortsätter att lekfullt och vänskapligt tävla mot varandra för att vi tycker att det berikar våra liv, trots att du förbjöd det, din gamla tok! Kulturen vann!”

valdes_leal-san_ambrosio_y_el_emperador_teodosio-prado2

På denna tavla av Juan de Valdés Leal så ser vi vår käre Theodosius stå på knä framför ärkebiskopen av Milano: Ambrosius. Theodosius hade gjort sig skyldig till en stor massaker i Thessaloniki (om jag översätter det spanska ordet rätt), men här förlåter ärkebiskopen honom för den och ger honom dessutom tillgång till delar av katedralen i Milano som Theodosius tidigare inte fått tillträde till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s