JULSTOCKEN

God jul alla!

Varför heter det jul?

Vad heter jul på olika språk?

Engelska: Christmas

Spanska: Navidad

Franska: Noël

Arabiska: عيد الميلاد

Hindi: क्रिसमस

Kurdiska: Noel (vad förklarar denna franska koppling tror ni?)

Swahili: Krismasi (och vad förklarar denna engelska koppling?)

(Källa: Google Translate, så ta detta med en nypa salt…)

 

I de nordiska länderna (och i Estland) har vi ju egenheten att säga variationer av “jul”:

Svenska, norska, danska: Jul

Isländska: Jól

Finska: Joulu

Estniska: Jõulud

Detta ord, “jul”, härstammar från “Yule”. “Yule” är en gammal hednisk tradition som delar av de germanska folken sysslade med innan de blev kristnade. Det finns kopplingar till jaktriter, nordisk mytologi och andra offerriter. Sedan kristnandet har “Yule” i flera germanska länder blivit varianter av “christmas”, helt enkelt på grund av att Kristus på engelska heter “Christ”.

Men “Yule” är seglivat. Här i norden kallar vi fortfarande högtiden för jul, och ordet används fortfarande i viss utsträckning. T.ex. klädde min son granen till tonerna av Richard Söderbergs disneyoperajulskiva “Make the yuletime gay” häromdagen, och det var en fin stund.

Däremot så offrar vi inte särskilt mycket under julen längre. Getterna och vildsvinen har ersatts av gris och kalkon. Har julsången ersatts av Spotify? Har diktläsandet ersatts av den reklamfilmskavalkad för Disney som “Kalle Ankas julafton” egentligen är? Dricker tomten Coca Cola istället för att äta gräddig gröt?

En gammal tradition som tillhörde dåtidens “Yule” var eldandet av julstocken. Man högg ner en speciellt utvald timmerstock och eldade den långsam över en brasa. Och här, i eldandet och i att vi samlar oss framför elden, börjar vi återuppväcka historien idag, vill jag mena: det är idag, återigen, mycket populärt att samlas kring gemensamma eldar. Högtider, fester och sammankomster kring brasan växer i popularitet. Och visst är det något visst att i mörkret stirra in i flammorna tillsammans med de du tycker om?

chambers_yule_log

By Robert Chambers – The Book of Days (1864), p. 734.[1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5278707

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s