SMARTARE AV ATT INTE LÄSA?

Klicka här:

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare.

Delat artikeln på sociala medier? Läste du hela först? Har du redan klickat på länken hoppas jag att du har läst artikeln och förstått att rubriken är ett pedagogiskt lurendrejeri.

Artikeln i Göteborgsposten lurar medvetet sina läsare i rubriken och ingressen, för att sedan berätta att det givetvis inte finns någon forskning som säger att man blir smartare om man inte läser. Tvärtom finns det forskning som visar att 59% av alla artiklar som delas på sociala medier har delats utan att ha blivit lästa först. Vi delar och kommenterar bara baserat på vad som står i rubriken och ingressen. 59% av internetanvändarna orkar inte ens läsa hela nyheten.

Därför är det lite ironiskt att jag här sammanfattar artikeln. Den tar nämligen upp att vi på internet skapar vår åsikt baserat på en summering – eller en summering av en summering. Vi orkar inte läsa hela, långa texter!

T.ex. var den näst mest delade artikel ni Sverige förra veckan en fejkad artikel om Bob Dylan.

Detta är skrämmande och hårresande, tycker jag. Det är också en källkritisk katastrof. Vi kan bättre än så. För visst vet egentligen de flesta av oss att de flesta frågor alltid är mer komplicerade än vad vi tror, och att det egentligen är ganska korkat att dela något eller tycka till om något som man inte ens läst färdigt? Så här avslutar artikelförfattaren:

Ansvaret är alltså ditt och mitt. Det är våra delningar som skapar trafiken till artiklar, det är vi som skapar virala succéer, det är vi som inte läser och det är vi som behöver lära oss att göra annorlunda.

Det vet du om du har läst ända hit. Vilket enligt statistiken bara 41 procent har gjort.

Resten tror fortfarande att de blir smartare om de aldrig läser en bok. Eller klickar på en länk.

social_media_revolution

By Mentionablehonor – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10827224

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s