GENERATIONSKROCK?

I Dagens Nyheter pågår en intressant debatt som de kallar för “Generationskrock”. Det finns ju en massa uppfattningar/myter om hur olika generationer “är”: 40-talisterna är si och så, 90-talisterna är si och så… rätt tröttsamt tycker jag.

Samtidigt är debatten som sagt intressant. Idag skriver t.ex. Niklas Wahllöf en text till 90-talisternas försvar: Sluta gnälla över den unga generation som fått ärva våra förluster. Bland annat skriver han så här:

Om alls ”generationer” ska ställas mot varandra är det vi medelålders och uppåt som bör böja nacken i ödmjukhet. Vi som har skapat den rivningstomt till vuxenliv som våra barn nu ska navigera i. Den som bygger på pengar som de aldrig kan få då fasta jobb är svåra att skaffa, och därmed inte en stadig bostad. Samtidigt som vi tycker att de unga berövar oss allt.

Detta är till viss del en replik på ett inlägg från TV-programledaren Marianne Rundström. Rundström menar att äldres kunskaper och erfarenheter kastas bort när de tvingas ut i pension. Hur ska det gå när yngre generationer skall ta över?

För visst blir vi allt äldre och allt fler. Redan 2012 kunde man läsa detta på Sveriges Radios hemsida:

Befolkningsstrukturen kommer att förändras. Andelen äldre ökar, medan till exempel andelen yrkesaktiva minskar. Något som skulle kunna bli en utmaning, med tanke på att det då finns färre personer som kan jobba med att vårda de äldre. Men Lena Lundkvist menar att det inte är säkert att det blir ett problem.

– Ifall det är ett problem att det blir många gamla är inte min sak att säga. Men samtidigt, när man blir äldre nu så är man ju också friskare än vad man var förr i tiden. Jag tror ju personligen att pensionsåldern kommer höjas till exempel, för att få ekvationen att gå ihop.

Befolkningen i Sverige förväntas alltså bli äldre i framtiden. Av de som föds idag kommer hälften av kvinnorna leva vid 94 års ålder, och hälften av männen kommer leva vid 92 års ålder. Antalet hundraåringar kommer också öka väldigt kraftigt.

Vad tror ni? Kommer pensionsåldern att öka? Tycker ni att det är en bra idé? Hur ska vi lösa den framtida befolkningsstrukturen?

sweden-demography

Kurva över befolkningsantalet i Sverige. CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18408

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s