NIO ÅRS FÄNGELSE FÖR FÖRSTÖRD KULTUR

Staden Timbuktu i Mali är bland annat känd för sina mausoleer. Staden är listad som ett världsarv. Historiskt sett har Timbuktu, med mausoleerna (som är gravbyggnader), varit en mycket viktig handelsplats för området kring Sahara, och har också varit en viktig plats för Islam i norra Afrika. Timbuktu är fortfarande idag en viktig pilgrimsort och en plats dit många vallfärdar för att bl.a. besöka mausoleer och moskéer.

Därför blev många människor världen över upprörda och bestörta när en jihadistgrupp, med order från ledaren Ahmad al-Faqi al-Mahli, förstörde delar av staden under en attack 2012. Många mausoleer och en moské förstördes.

Nu rapporterar bl.a. tidningen Sydsvenskan att domen mot al-Mahli har fallit. Denna rättegång har följts av många världen över, och al-Mahli har också bett det maliska folket om förlåtelse. Han döms till nio års fängelse. Han är den förste att dömas för krigsbrott för att ha förstört ett kulturarv.

Just nu försöker man återuppbygga delar av det som förstördes av jihadisterna, rapporterar UNESCO. Religiösa ledare i Timbuktu har också arrangerat en gammal ceremoni, där man läst Koranverser och ägnat sig åt riter som tar avstånd från våldsam extremism och religiös fundamentalism. Man ville också fira återuppbyggnaden av mausoleerna. Representanter från UNESCO, EU, Malis politiska styre och ledande familjer i Timbuktu deltog också.

Förstörandet av konst, kultur och fornminnen upprör många världen över. Vi känner igen detta från andra platser. T.ex. när talibanerna förstörde de antika buddhastayerna i Bamiyandalen, eller när IS sprängde stora delar av världsarvsstaden Palmyra.

Det är inte märkligt att det upprör, tänker jag. Att förstöra människors och kulturers fornminnen är att angripa deras historia och identitet. Diktatorer och tyranner som genom historien velat hjärntvätta en befolkning har gärna bränt böcker och konst och därmed begränsat människors möjligheter till perspektiv, men att förstöra antika platser och reliker är att gå ett steg längre: då försöker man också förinta de historiska bevis som finns på att en annan värld är möjlig. Det har hänt förr, även det.

Ikonoklasm är att medvetet förstöra religiösa symboler, och det är en gammal företeelse som t.ex. talibanerna envisas med att fortsätta användas sig av. Under Stalins styre i Sovjetunionen förstördes också miljontals ikoner, och t.ex. den berömda Kristus Frälsarens Katedral i Moskva. Läs mer om det och annat här.

Här ser vi en buddhastaty i Bamiyandalen, före och efter talibanerna:

taller_buddha_of_bamiyan_before_and_after_destruction

Av Buddha_Bamiyan_1963.jpg: UNESCO/A Lezine;Tsui at de.wikipedia.  Later version(s) were uploaded by Liberal Freemason at de.wikipedia.  Buddhas_of_Bamiyan4.jpg: Carl Montgomery derivative work: Zaccarias (Diskussion) (Buddha_Bamiyan_1963.jpg Buddhas_of_Bamiyan4.jpg) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, från Wikimedia Commons

Här ser vi Sankoremoskén i Timbuktu.

timbuktu_mosque_sankore

By Senani P at English Wikipedia, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1831543

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s