ASLI ERDOGAN

I morse, på morgonsamlingen, läste jag upp delar ur en intervju med den turkiska journalisten Asli Erdogan för er. Hon sitter i fängelse i Turkiet och menar att hon är fängslad på grund av politiska skäl: att sittande styre i Turkiet vill tysta hennes kritik.

Det är ingen nyhet att det råder censur i Turkiet. För fem år sedan skrev Svenska Dagbladet t.ex. så här. För två år sedan varnade tidningen Journalisten att censuren i Turkiet nu är värre än i Kina.

I Svenska 1 arbetar vi nu med källkritik (material finns under “ladda ner”) och i Svenska 2-3 avslutar vi ett arbete om språkhistoria och språksociologi. Vi har i båda klasserna haft anledning att flera gånger diskutera censur och hur det kan påverka ett samhälle.

Jag vill här och nu bara citera Asli Erdogan – hon uttrycker det så vackert sorgset:

Varje gång en tidning eller journalist tystas ned kränks folkets möjligheter att få nyheter, varje gång en akademiker hotas hindrar man vetenskaplig och kritisk tankeverksamhet. När advokater arresteras hotas samhällets rätt att försvara sig. Alla dessa individer fängslas för att de artikulerar världens naturligaste önskemål, freden; för att de ifrågasätter statens officiella historia, uppmanar staten att respektera allmänna mänskliga rättigheter, ja till och med sina egna lagar. Kortfattat: det som utsätts för en rättsvidrig avrättning är SAMVETET.

Här en bild från en manifestation för att protestera mot att Erdogan är fängslad. En aktivist håller upp hennes fotografi.

manifestacja_krakowie_w_obronie_aslc4b1_erdoc49fan_i_tureckich_wic499c5banic3b3w_politycznych_06

Av Konto na chwilę (Eget arbete) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)%5D, via Wikimedia Commons

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s