TRONSPELET

I natt blev Game Of Thrones historiskt när den omtalade och spektakulära serien vann en Emmy som bästa dramserie – det var den 38:e emmystatyetten, och därmed är GoT den mest Emmy-belönade TV-serien genom tiderna.

Serien är ju såklart inte bara kritikerrosad, utan också en gigantisk publiksuccé. Det är lite extra roligt, tycker jag som svensklärare och dramaturg, eftersom Game Of Thrones är så utmanande och annorlunda på så många sätt. Den berättar sofistikerade historier med en mängd karaktärer, och dess dramaturgi leker verkligen med publikens förväntningar. Ena sekunden dör de goda karaktärerna som flugor, andra stunden tycks de överleva det mesta. Det ena avsnittet händer 100 helt omskakade händelser, och sedan händer knappt någonting de följande fem avsnitten.

Vi kommer under filmkunskapen och i Svenska 1 att arbeta med dramaturgi, och titta på olika sätt att bygga upp en historia. Då kommer GoT att vara ett bra ämne för diskussion.

Sedan HBO slog igenom brett med Sex and the City för bra många år sedan har de, tillsammans med andra betalkanaler, verkligen skapat mycket annorlunda TV-drama. De har kunnat berätta utmanande och ocensurerade historier om provokativa ämnen eftersom de är betalkanaler som inte behöver göra som annonsörerna säger. Ofta, tycker jag, är dessa historier mycket dystra vad gäller sensmoral och tematik. Makt, girighet och människans förmåga att så lätt, så lätt låta sig korrumperas genomsyrar då verkligen Game of Thrones. Vi får väl se under de avslutande två säsongerna: kanske kommer vintern som ett moraliskt straff för den förtappade mänskligheten?

dq_grill_and_chill_redmond_oregon_2014

Av Another Believer – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35075007

 

TILLÄGG: En av flera populära tolkningsmodeller av Game Of Thrones är den klimatkritiska. Alla vet att det finns ett annalkande hot som förr eller senare kommer att hota mänskligheten (vintern, demonerna i norr = klimatförändringarna) och fast mänskligheten är så rik på skönhet, idéer, rikedomar och viljestyrka så är de små korrupta människorna helt upptagna med att lura, bedra och slå ihjäl varandra att de inte lyckas samla sina krafter inför det stora hotet mot dem alla. Om man läser serien på det sättet så blir intrigmakandet bland makthavarna i Westeros en bild av intrigmakandet bland vår tids verkliga makthavare. Vilken tur då att det finns drakar, gudar och gudomliga krafter! Då kan vi förlita oss på att dessa övernaturliga ting räddar oss alla. Eller… är vi bara korkade då?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s