SVENSKA 2-3: SPRÅKHISTORIA

I Svenska 2-3 har vi börjat arbeta med språkhistoria. Vi studerar det svenska språkets historia och hur och vad som har förändrat det genom åren. Vi kommer att se filmer, diskutera språkpolitiska frågor och lyfta fram hur brinnande kontroversiella språkfrågor kan vara inom politik och kultur.

Arbetet mynnar ut i att ni skriver en text där ni ska presentera några spådomar: Hur kommer det svenska språket att se ut om 100 år? Vad har förändrats? Med hjälp av fakta ur historien och om dagens språksituation i Sverige och världen skall ni presentera belägg som pekar på att just era spådomar faktiskt är väldigt rimliga och troliga.

Just nu är föreläsningarna i full gång. PP:n och kompendiet hittar ni här:

SPRÅKHISTORIA PP

SPRÅK STATUS MAKT KOMPENDIUM

spådomsmall och begrepp

…och förresten. Ordet “ättebot” togs upp idag, med anledning av ett exempel ur den äldre västgötalagen. Vi spekulerade i huruvida det betyder att man betalar pengar till offrets familj, eller om det innebär blodshämnd. Svaret verkar vara att ättebot var en summa pengar man betalade till offrets anhöriga för att de inte skulle genomföra någon blodshämnd. Så här skriver NE och Wikipedia:

NE

Wikipedia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s