RÄTTEN ATT GLÖMMAS BORT

Jag har tidigare skrivit på denna blogg om rätten att glömmas bort. Det handlar om att man som privatperson har rätt att begära från de stora sökmotorerna att deras information om en skall “glömmas bort”. Det betyder inte att informationen tas bort från nätet, men det betyder att den inte dyker upp via sökmotorerna. För t.ex. de som oskyldigt anklagats för ett brott och fått sina namn uthängda på nätet så är detta så klart en viktig funktion.

Nu är det dags för nästa uppföljning i denna spännande följetong. TT skrev igår om en företagare som begärde att glömmas bort av Google, men fick sin begäran avslagen. Företagaren hör hemma inom byggbranschen, och hans firma beskrivs som en “skojarfirma” på flera ställen på nätet. Givetvis ville inte företagaren att den informationen skulle dyka upp när något googlade på hans företags namn. Han tog därför fallet till tingsrätten, och tingsrätten förklarade sin dom så här:

“Vid en avvägning mellan å ena sidan NN:s intresse av skydd för sitt privatliv och å andra sidan Googles och tredje mans intresse av att få sprida och ta del av informationen i de aktuella tidningsartiklarna bedömer tingsrätten att Googles och tredje mans intressen väger tyngre vad gäller samtliga länkar i målet”

Vad tänker ni? Borde vi alla ha rätten att glömmas bort, eller är det elak censur att ta bort information, oavsett om den är sann eller falsk?

old_white_beveled_keyboard_delete_key

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s