BRA FÖR BARN?

I Svenska 1 har vi under vintern, med hjälp av den sprudlande Tove Jansson, diskuterat vad som är bra för barn och inte. Vi har läst, diskuterat och slutligen tittat på en barnfilm där ni själva fick rekommendera filmen för barn eller inte.

Idag kan man läsa ett debattinlägg på DN om ett liknande fall. Texten heter “Varför förbjuds årets viktigaste barnfilm?”. Den protesterar mot att Statens medieråd har barnförbjudit Suzanne Ostens barnfilm “Flickan, mamman och demonerna”. Det är en film som handlar om en flicka vars mamma är psykiskt sjuk.

Hur Statens medieråd motiverar sitt beslut framgår inte av denna debattartikel, men så här skriver författarna till artikeln om varför det är viktigt att filmer som denna inte förbjuds för barn:

Det finns ett stort tabu i samhället när det gäller synen på psykisk sjuka och på personer som lever icke-normativa liv, de framstår som mer skrämmande än allt annat. Därför är Suzanne Ostens film ”Flickan, mamman och demonerna” så viktig. Den är ett av många sätt att lyfta bort tystnaden runt barn och föräldrar som lever med psykisk sjukdom eller utanför den normativa familjebilden.

Vad tycker ni? Kanske borde vi försöka gå och se filmen och själva diskutera oss igenom den?

suzanne_osten

Suzanne Osten. Foto: Jonn Leffman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s