SVENSKANS VACKRASTE ORD?

DN har frågat sina läsare om vilka svenska ord de tycker är de vackraste i vårt språk. En liten sammanställning gör de här:

När vi nu här på dn.se har frågat läsarna efter deras vackraste ord bekräftas det att det är i naturen som svenskarna finner skönheten.

Visst har det influtit honnörsadjektiv som ömsesidig och ödmjuk, enkla och grundläggande substantiv som liv och hem, lustiga ord som örngott och underfundiga som rävslumra (sova lätt och på spänn), men de överlägset flesta bidragen betecknar naturfenomen med dragning åt det lyriska.

Här finns morgonrodnad, soluppgång, sommarvind, solregn, himmelsblå, havsband, unannvind, vindöga, skärgård. Här finns den svenska sommaren med smultron och timotej och pålitliga poesifenomen som mimosa och näktergal. Sommarfågel(som fjäril hade hetat om vi hade lytt under Danmark) platsar också bland de vackra orden.

Själv gillar jag också vackra, sirliga ord emellanåt, men jag är mer dragen åt ord med kraft än ord med stora bildliga egenskaper, tror jag. Jag gillar substantivet “pärstamp”. Här ser ni en sådan:

potatisstot-leifheit

Bild från http://www.lyckasmedmat.se/177-potatisstot

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s