OM “GAMMALMEDIAS” BETYDELSE

I dagens nummer av UNT skriver Maria Gripenberg en krönika som heter “Det är gammalmedia som gör jobbet“. Där går hon till angrepp mot de s.k. “alternativa nyhetssidorna” på internet som hon menar sprider konspirationsteorier och själva inte bedriver någon riktig, grävande journalistik.

Gripenberg menar att det just är de traditionella medierna som gör det livsviktiga arbetet med att granska myndigheter och andra makthavare. Det tunga, svåra, dyra arbetet. Så här avslutar hon sin krönika:

Sanningen är att de stora sakliga, opartiska avslöjandena aldrig kommer från ”alternativa” sajter. Det var inte Avpixlat som drog brallorna av skojarkirurgen Paolo Macchiarini – en granskning i SVT:s Dokument inifrån som fått Sveriges mest prestigefyllda akademiska fäste att hart när implodera. Det var inte Nyheter i dags reportrar som skapade rubriker kring Kommunals lyxkrog, paradvåningar och Margot-gate, utan grävare på SD:s hatobjekt Aftonbladet.

Uppdrag granskning och Kalla fakta drar fram nyttiga avslöjanden i parti och minut. Och UNT:s prisbelönta gräv om misshandeln vid nazistdemonstrationen i Uppsala 2013 tvingade polisen att återuppta förundersökningen. I februari i år fälldes två av nazisterna i hovrätten.

Och så där kan vi fortsätta. ”Ni mörkar”, gnäller de konspirationstroende. Nej, det gör vi inte alls. Vi gör jobbet.

Det är en intressant text, tycker jag, för den sätter verkligen fingret på dagens medieklimat och dominerande perspektiv på media och det arbete media utför.

Vad skulle hända om vi inte kunde läsa nyheter, avslöjanden och analyser som är gjorda på riktigt, enligt den journalistiska etikens ramverk?

international_newspaper2c_rome_may_2005

Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=142337

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s