ARTIKELSERIE OM NÄTET OCH VÅRT BETEENDE

Så här skriver DN:s kulturchef Björn Wiman idag:

I förra veckan kunde SVT:s ”Uppdrag granskning” i ett viktigt reportage visa konsekvenserna av hur ord påverkar ett samhälle. Inslaget visar bland annat hur Facebook – omtyckt sällskapsrum för miljontals svenskar – har blivit ett nav för hat, hot och groteska våldsbeskrivningar mot framför allt offentligt kända kvinnor. De som anmäler övergreppen till Facebook möts av en automatgenererad hänvisning som meddelar att dessa hot, ofta om mord och grovt sexuellt våld, inte bryter mot företagets ”gemenskapsregler”, som i dag alltmer tycks fungera som ett slags universell tryckfrihetslagstiftning.

Det stora nätföretagets vägran att svara offentligt på frågor kring dessa riktlinjer – och vår acceptans för denna tystnad – är en av vår tids stora skandaler. Nätjättarnas hånfulla hållningslöshet i publicistiska grundfrågor drabbar inte bara de individer eller minoriteter som utsätts för hatet, utan riskerar i längden att bryta ned hela samhällsväven. Om inte ett företag som Facebook, som i dag gör anspråk på allt större delar av vår offentlighet, kan hålla rent ens mot flagranta hot om våld kommer det att slå tillbaka mot alla. Gränser flyttas, hatet normaliseras. Händelserna i Stockholm för några veckor sedan, när en lynchmobb drog genom staden i jakt på personer med ”utländskt” utseende, visar hur det ser ut när näthatet tar klivet ut på gatan.

Facebook och de andra stora nätföretagen har fortfarande möjligheten att rensa upp i detta träsk av sexism, rasism och grova våldshot. Att de inte gör det är obegripligt. I en serie artiklar kommer DN Kultur att belysa tänkbara vägar vidare.

Vi kan inte ha det så här längre.

DN inleder alltså en artikelserie som ska belysa hur Facebook och andra digitala samlingsplatser bemöter den stegrande vålds- och hotkulturen som sprids över nätet.

Den första artikeln, “Gräsrötter i kamp mot näthatet” berättar bland annat för oss att Facebook och Instagram har algoritmer som gör att det knappt får någon verkan alls om en person anmäler ett inlägg, en bild etc. – man behöver vara många för att algoritmen ska plocka upp det. Det är dessutom så att vissa saker (bilder på ammande kvinnor har varit ett omdebatterat exempel) ofta tas bort direkt, medan grova personliga kränkningar tillåts ligga kvar.

Eftersom sociala medier på många sätt är våra vardagsrum idag så är det verkligen fasanfullt vilken dålig och hotfull stämning vi tillåter prägla detta vardagsrum. Vad ska vi göra, tycker ni?

social-media-tree

 

 

2 thoughts on “ARTIKELSERIE OM NÄTET OCH VÅRT BETEENDE

  1. Det är nog svårt att få bort hot och kränkningar på internet. Jag tror att så länge internet finns kommer näthat att finnas! Jag önskar att det inte vore så men det kommer nog alltid finnas idioter på internet.

    Like

  2. Ja, kanske kommer det alltid att finnas. Men det går ändå att göra en massa saker åt det! Det är ett nytt fenomen – för inte så länge sedan såg det inte alls ut så här. Det bli intressant att se vad man kan göra med t.ex. lagstiftning.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s