JULTOMTEN?

800px-Icon_c_1500_St_Nicholas

Vem är denne ikoniske herre? Några skulle säga jultomten. Njae, inte riktigt. Snarare är det inspiratören och föregångaren bakom den figur vi nu kallar för jultomten.

Helgonet på bilden är St Nikolaus. Vi vet inte så mycket om hans liv egentligen, men han var ärkebiskop i Myrna (i dagens Turkiet) i  början av 300-talet. Det finns ett flertal legender om St Nikolaus – ingen av dem är riktigt att lita på – och han var bland annat barnens skyddshelgon.

I 1500-talets Nederländerna var St Nikolaus ett viktigt helgon, och där kallades han Sinterklaas. När holländarna sedan koloniserade USA blev så småningom denna Sinterklaas dagens engelska Santa Claus.

Bilden vi har idag av en tomte med röda kläder och stort, vitt skägg kommer snarare från ett senare hopkok av idéer. Så här skriver Mattias Axelsson:

“När den moderna jultomten (Santa Claus) gjorde entré i USA under 1800-talet, tack vare främst Clement C Moores dikt A visit from St Nicholas och Thomas Nasts teckningar (inspirerade av dikten), var det bara namnet kvar från helgonet St Nikolaus.

År 1863 ritade Nast sin första Santa Claus och fortsatte sedan att utveckla honom som en dvärgliknande figur med rödbrusigt ansikte och vitt skägg klädd i ylle och en vit minkmössa med tofs. Nast hade bayerskt påbrå och hans bild av Santa Claus var naturligt nog mer inspirerad av den tyska folktron bild av dvärgar än av hur man trodde att helgonet St Nikolaus såg ut.”

(https://hogtider.wordpress.com/tag/helgon/)

Jultomten är således bland annat en turkisk-holländsk-amerikansk figur som snickrats ihop genom århundradena (och sedan spridits som symbol via marknadsföring av varor och i populärkultur). Julgranen har vi hämtat in från Schweiz och Sydtyskland och själva ordet “jul” har ingenting med kristendomen att göra, utan är flera tusen år gammalt. Man kan bland annat spåra det till östgotiska på 300-talet. Det betecknar en längre tid, ungefär månaderna kring vintersolståndet.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s