FÄRGSYMBOLIK, RÖRELSERIKTNING & FILMMUSIK

I Svenska 1 har vi sett den första filmen i trilogin om härskarringen. Vi ser den för att den är ett utmärkt exempel på dramaturgi som helt utgår ifrån Aristoteles klassiska modell. Arbetet mynnar ut i en dramaturgisk analys.

Under filmvisningen pratade jag om hur filmen reproducerar några vanliga uppfattningar som finns i västerländskt berättande:

Färgen vit symboliserar i denna film godhet och renhet, medan svart är ondskans och dödens färg. Just färgsymbolik är mycket kulturellt betingat. I Kina, delar av Afrika och inom Buddhismen är vitt sorgens färg, ibland också dödens. Läs mer om vad olika färger symboliserar i olika kulturer här.

Vi talade också om rörelseriktning. I västerlandets bildberättande är en person som går från vänster till höger i bild på väg bort. Om personen går från höger i bild mot den vänstra kanten är personen på väg hem. Också detta är en kulturellt betingad upplevelse:

6201524_orig

Fundera också på musiken nästa gång du ser en film. Den tycks ofta bygga på stereotyper och bestämda traditioner. Spela upp musiken från en scen i en romantisk film och publiken vet exakt när kyssen kommer, utan att de ser bilderna. Vi vet också ungefär hur vilda västern låter. Och hur rymden låter – trots att rymden faktiskt inte låter alls (väldigt lite). Om detta mycket intressanta kan man läsa vidare här.

Här kan du själv göra ett experiment. Samma klipp spelas upp fem gånger, med fem olika slags musik. Scenen förmedlar helt olika känslor beroende på ljudspåret.

Och, avslutningsvis: En av mina favoritkompositörer av filmmusik är Bernard Herrmann. Han skrev nyskapande filmmusik för ett stort antal filmer, men kanske mest känd blev han via musiken till Alfred Hitchcocks thrillers. Här kan du höra BBC Concert Orchestra spela filmmusiken till klassikern Psycho (1960). Kan du höra bara på musiken när protagonisten mördas?

ob-on036_herman_g_20110628175948

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s