ALLHELGONAHALLOWEEN

Ja, nu till helgen är det dags. Vår gamla tradition ‘Alla helgons dag’ möter ‘Halloween’ samma helg (det händer ju rätt ofta, eftersom Halloween är den 31 okt, och allhelgona mellan 31 okt- 6 nov).

Det kommer att debatteras i hemmen om hur man ska ta ställning till denna helg. Gamla hederliga allhelgona, där vi tänder ljus för de döda, talar om de döda i en vördnadsfull helg av vaka, eller det “nya” Halloween, barnens kanske glättigaste kommersiella högtid? Nu är det inte riktigt så enkelt. Läs mer om detta i denna artikel, vetja.

Om jag får tillåta mig att vara lite essäistisk: Vi blandar ju dessa högtider rätt friskt i Sverige. Jag tror och tänker mig att många gärna klär ut sig till zombie och fiskar gratis godis, men att man också samma helg minns de döda med tända ljus och ett litet större allvar. Tittar man i filmens värld så dyker den gamla klassiska skräckisen Halloween (1978) upp, givetvis. Lite intressant är då att den svenska titeln på samma film är “Alla helgons blodiga natt” – man har alltså bytt högtid, men lagt till lite av skräck och blod där. En blandning, således. Ett klassiskt, beprövat, lagom, recept. Är det att föredra?

I Mexico drar man istället igång med ‘De dödas dag’, festar och klär ut sig i en hyllning till de döda istället för att skrämmas av dem.

Yorubafolket i Nigeria firar i juni ‘Egungun’. Där klär man (ja, det är männen) sig i uttrycksfulla kostymer och masker som gärna tas i besittning av anrika förfäder, och när dansen drar igång besöker de döda förfäderna således sina ättlingar i en vild dans och hyllas också för sina gärningar.

Jag har också, på grund av aktuella händelser bland bekanta, i dagarna återigen påmints av hur olika man behandlar döden – både den som nyss inträffat och den som skett för länge sedan – i olika kulturer, men också hur lika varandra ceremonierna ofta är. En skiljelinje upplever jag själv är ofta hur man förhåller sig till begravningsceremonien. Är det en tyst, laddad, och sorgen tillställning – eller en fartfylld, energirik fest för minnet av den döda? Här tror jag att vi alla skulle behöva vidga vyerna: för förståelse och kunskap kan man bland annat finna i mänsklig kultur, och då är högtider om döden något som verkligen förenar.

Egungun i Nigeria

Día de Muertos i Mexico.

Alla helgons dag i Sverige

Halloween i Filippinerna

Bus eller godis, på gång i USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s