ÅRETS NOBELPRISTAGARE: SVETLANA ALEKSIJEVITJ!

För en dryg timme sedan annonserade den svenska akademiens ständiga sekreterare, Sara Danius, ut årets nobelpristagare i litteratur: den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Aleksijevitj skriver i en genre som är ett slags hybrid mellan journalistik och fiktion. Vissa kallar det för reportage, andra för ren fiktion.

Redan i lördags publicerade DN en artikel där man lyfte fram Aleksijevitj och det känns som om de liksom hoppades lite på att just hon skulle vinna.

Här kan man läsa en intervju som SvD gjorde med Aleksijevitj 2011.

Kaj Schueler har skrivit en text om hennes författarskap som man också kan läsa hos SvD.

Personligen har jag inte läst Aleksijevitj, men tänker då se till att göra det snarast. Idag peppade jag idag upp inför nobelpristillkännagivandet genom att titta på tidigare nobelpristagares föreläsningar. En sticker ofta ut för mig: Harold Pinter, som vann priset 2005, kunde inte delta på prisutdelningen då han var under behandling av sin strupcancer. Istället spelade han in sitt tal och det visades upp som film. I föreläsningen sitter han i en rullstol, med en filt över benen, och stirrar kameran rakt in i vitögat och levererar en skoningslös text som alltid får mig att frysa. Du kan se hans föreläsning här.

Grattis, Svetlana Aleksijevitj! Jag ser fram emot att läsa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s