ÄNTLIGEN! SERIE OM FAKTARESISTENS OCH KONSPIRATIONSTEORIER

Detta är efterlängtat och oerhört viktigt! DN inleder idag en serie artiklar och texter om faktaresistens, konspirationsteorier, kunskapsförakt och sektliknande grupper på internet. Tyvärr verkar vi leva i en tid där allt fler vägrar att ta till sig fakta och reell kunskap eftersom kunskapen då kan ifrågasätta deras åsikter och världsbild. Några konkreta exempel ur aktuell debatt:

  1. Den 29 augusti höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt årliga sommartal i Sölvesborg. Där menade han att vårt land, som en gång varit så tryggt, nu hotas av “sprängdåd och skjutningar snart nog varje dag”. När det visade sig att det inte finns något som helst stöd för det påståendet i forskning (istället är det färre människor nu än på 90-talet som utsätts för grovt våld, och människor upplever sig som mindre rädda nu än förut), så stod Åkesson fortfarande fast vid sitt påstående, trots att klara fakta pekar på motsatsen. Samma parti (SD) har också lämnat in en motion (Motion 2014/15:2903) om att man vill att folkbildningen ska begränsas. Detta gäller alltså även t.ex. folkhögskolorna. I motionen vill SD att all statsfinansierad folkbildning ska: “stärka vårt lands interna sammanhållning och nationella gemenskap”, och man skriver sedan: “Mot bakgrund av detta bör allt statligt stöd till mångkulturalistiska verksamheter, även inom ramen för folkbildningen, dras in”. Folkbildning måste alltså, enligt SD, syfta till att stärka ett diffust begrepp som “nationell gemenskap” – annars ska den inte få stöd. För en människa som vill arbeta för bildning, fri kunskap och öppenhet är detta förslag mycket skrämmande.
  2. På den senaste tiden har påhittade berättelser om fotografier spridits över internet. Rykten har spridits om att flyktingar på en bild är IS-anhängare som slåss med tysk polis, och att flyktingar på en annan misshandlar tiggare. I själva verket visar det sig, när Metros Viralgranskaren går till botten med bilderna, att bilderna är hämtade från helt andra platser och helt andra tider. Någon har alltså börjat ljuga om bilderna, och tusen och åter tusentals har hakat på, och spridit dessa falska rykten runt på nätet. Resultatet blir ju att flyktingar som grupp demoniseras.
  3. När den förra regeringens utbildningsminister Jan Björklund öppnade upp för att införa betyg för elever i fjärde klass blev det ett ramaskri i debatten. Vissa forskare menade att det fanns vetenskapligt stöd för detta, medan andra forskare menade att inget stöd alls finns för detta. Fortfarande präglas debatten av åsikter som baseras på personliga upplevelser och övertygelser, istället för fakta. I maj publicerade 18 forskare en debattartikel där man uppmanade politikerna att basera politik på forskning istället för antaganden och åsikter.

Det har blivit svårare att vara duktig på källkritik. Det florerar också väldigt mycket desinformation, rykten, fördomar och ren propaganda på nätet och annanstans. Vad kan vi göra? Lära oss källkritik! Läsa DN:s artikelserie och själva ta ställning till vad som skrivs. Läsa nyheter från kompetenta nyhetsförmedlare. Just nu tar allt fler avstånd från alla etablerade medier med övertygelsen om att något slags konspiration med ett toppstyrt etablissemang finns – kvar finns åsiktsspridning i internets dunkla vrår. Givetvis ska maktinstanser granskas, och de skall granskas hårt – kanske framför allt journalister och mediehus – men om vi alla helt slutar att ta del av etablerade medier så har vi inte gjort detta för att vi är kloka och kritiska, utan kanske för att vi vill bli mer okloka och inte få våra åsikter kritiserade och utmanande av andra perspektiv eller av ren kunskap.

En bra början: Metros VIRALGRANSKAREN granskar påståenden som sprids på nätet. Där kan man också lära sig om hur man blir en bra källkritiker och viralgranskare.

Sveriges Radios program MEDIERNA granskar journalister och media hårt. De väljer att läsa och att läsa kritiskt – inte att sluta läsa.

I DN:s serie kan man också läsa om några vanliga konspirationsterorier.

TILLÄGG: Vi kan idag också läsa om att samhällsmagasinet “Studio 1” i P1 har fällts i granskningsnämnden. Granskningsnämnden är en del av myndigheten för radio och tv och sysslar med att granska vad som sänds i radio och TV i vårt land. De granskar ständigt på eget initiativ, men privatpersoner kan också anmäla ett program om det är något man tycker varit opassande, kränkande, olagligt etc. Det finns alltså goda instanser för granskning. Men, märk väl: Granskningsnämnden granskar bara vad som sänts i TV eller radio – om någon hetsar på en blogg någonstans finns ingen granskande part. En bloggare som ondgör sig över etablerade medier utsätts sällan eller aldrig för granskning själv, det finns ingen myndighet som granskar bloggaren, men de medier hen kritiserar granskas från flera håll – varje lyssnande/tittande privatperson kan t.o.m. anmäla programmet i fråga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s