MUSIKVIDEONS FLIRT MED MODERNISMEN

Musikvideon som genre hade verkligen sin storhetstid under 90-talet. Skivbolagen sålde fortfarande skivor, och musikvideon blev, tack vare TV-kanaler som MTV, VH1 och ZTV, ett utmärkt sätt att marknadsföra band och skivor på. Pengarna strömmade in över regissörer och producenter, och ganska snart började regissörer med höga konstnärliga anspråk att ge sig in i branschen. Musikvideon blev således ett billigt marknadsföringstrick, men också en experimentverkstad för konstnärer som med dyra budgetar skapade nydanande videokonst (till musik givetvis).

Redan The Beatles spelade under 60-talet in musikvideor, men då kallade man dem inte så – istället hette de promotionvideor, och det fanns inget riktigt etablerat medium för just sådana, kortare filmer. När MTV såg dagens ljus 1981 så inleddes en era där musikvideon alltmer skulle ta över från tidigare sätt att marknadsföra musik på. Passande nog var den första musikvideon som spelades The Buggles med Video Killed the Radio Star.

Känner du igen några av 90-talets stora musikvideor?

Idag har musikvideon varit en utdöende art under en tid, men den har också till viss del fått ett uppsving i och med att det idag är så lätt (och relativt billigt) att spela in och redigera en video och sedan slänga upp den på någon videosajt på nätet. Vi ser inte längre de stora, påkostade videorna med höga konstnärliga ambitioner så ofta – snarare fyller de väl en mer marknadsmässig funktion nu: de visar upp bandet, varken mer eller mindre. Men musikvideon lever! Det är fortfarande ett medium som attraherar konstnärer och artister, och fortfarande är den ett medium som flirtar hejvilt med den estetik som föddes under modernismen. Vi kommer att se följande verk under lektionerna i Svenska 3:

Björk – All is Full of Love

Red Hot Chili Peppers – Otherside

Janelle Monae – Many Moons

Kwoon – Lived on the Moon

Modernismen ville ju bryta med de gamla mönstren och skapa nya uttrycksformer. Hur gör vi detta idag? Gör vi det? Hur skulle en musikvideo anno 2015 kunna bryta mot gängse ideal och normer?

2 thoughts on “MUSIKVIDEONS FLIRT MED MODERNISMEN

  1. Vilken chock jag fick! Förstår också hur du ser modernismen i videon – modernisterna var verkligen ofta upptagna av sexualitet och hade ibland en tendens att ge den groteska former. Så är ju verkligen fallet här, kan man lugnt påstå. Känsliga tittare varnas! Intressant dessutom, tänker jag, hur man i en musikvideo kan arbeta med kontraster mellan ljud och bild: i detta fall musik som (upplever jag) vaggar in lyssnaren i ett slags säkerhet samtidigt som det grafiska urartar i groteska och mycket våldsamma bilder.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s