ORSON WELLES OCH VÄRLDARNAS KRIG

I Svenska 3 har vi nu inlett ett litet sidoprojekt, baserat på Orson Welles klassiska radioföreställning. De studerande släpper fantasierna fria och skapar en ny, uppdaterad, modern version av den gamla radiobluffen. Här ska lyssnarna luras!

Detta tål att fördjupa sig i:

Orson Welles var en mycket berömd regissör, manusförfattare och skådespelare i USA under en stor del av 1900-talet. Han slog igenom med en film som av många fortfarande klassas som en av de bästa någonsin: Citizen Kane. Denna film både skrev och regisserade han ensam, och spelade dessutom huvudrollen. Enn sann auteur, alltså (auteur kallade man en filmskapare som hade stort kreativt inflytande, och ofta själv kontrollerade filmens samtliga delar). Han regisserade också en massa dramatik för teaterscenen, och skådespelade i andra regissörers filmer (bl.a. den lite smått fantastiska Den tredje mannen).

Världarnas krig, då? Jo, Welles originalföreställning gjordes bl.a. om i en spansk version 1949, en portugisisk version 1958, för att bara nämna några. 1975 gjordes en TV-film, The Night that Panicked America, baserad på originalföreställningen. Själva originalromanen, The War of the Worlds, författad av H.G Wells 1898, har fått otaliga efterföljare och uttolkare – inom såväl litteratur som film. Senast var en blockbuster med Tom Cruise i huvudrollen, 2005.

Läs boken – den är läskig! För den som vill ha fler tips på liknande litteratur att läsa: Kolla in:

Philip K. Dick

Kurt Vonnegut

H.P. Lovecraft

Stanisław Lem

…och många fler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s